Vláknina. Často spomínaná živina, veľmi významná pre chod nášho tela a takisto dôležitá, ak chceme dosiahnuť akékoľvek výsledky v športovej sfére, teda u nás pri zmene nášho tela.
Vláknina je významnou zložkou potravy, ktorá je však sama o sebe ťažko stráviteľná.
Poznáme dva druhy vlákniny:
– rozpustná
– nerozpustná
Rozpustná vláknina spomaľuje vstrebávanie glukózy a znižuje hladinu cholesterol v krvi. Najlepšími zdrojmi rozpustnej vlákniny sú ovsené vločky, orechy, strukoviny (hrach a fazuľa), obilniny, rôzne semiačka a niektoré druhy ovocia ako napr. jahody, jablká, citrusy či čučoriedky.
Nerozpustná vláknina pomáha tráveniu a znižuje riziko vzniku rakoviny hrubého čreva. Nachádza sa najmä v celozrnných potravinách, hnedej ryži, obilninách, zemiakoch, fazuľových strukoch a v mrkve.
Aké sú najväčšie benefity vlákniny?
Väčší pocit plnosti – jedlá s vysokým obsahom vlákniny majú väčší objem a zasýtia nás na dlhšie obdobie.
Kontrola glykemického indexu – vláknina napomáha k lepšej kontrole hladiny cukru v krvi a drží ju v rovnováhe.
Pôsobí preventívne proti chorobám – ako napríklad srdcové ochorenia, cukrovka, rakovina hrubého čreva
Odporúčania príjmu vlákniny za deň:
– 25 g pre ženy
– 38 g pre mužov
Príliš vysoký príjem by naozaj mohol byť naozaj problematický, preto je najlepšie držať sa odporúčaní. 🙂